Despre cununia civila

 

        V-ati hoatarat sa faceti nunta, deja faceti lista de invitati, cautati restaurant, biserica, rochie, costum, accesorii, si lista nu se mai termina… Buuun! Pana aici e bine, insa trebuie sa tineti  cont, ca, in afara de bucuria si emotia ceremoniei religioase, legatura voastra trebuie oficializata si la Starea Civila. 

        Atunci cand va planificati “calendarul” nuntii, luati in considerare datele la care trebuie sa incepeti si procedurile necesare obtinerii actelor pentru cununia civila. 

      In primul rand, trebuie sa alegeti data. Aici, parerile sunt impartite. Unii considera ca daca o fac in aceeasi zi cu ceremonia religioasa, va fi prea multa alergatura si ar putea deveni obositor. Pe de alta parte, altii considera ca a face cununia intr-o zi diferita, ar insemna sa puna invitatii de doua ori pe drumuri, sau ca ar implica niste costuri suplimentare. 

      Indiferent ce decizie luati, tineti cont de urmatoarele 🙂 

      1. Trebuie sa obtineti, in primul rand, certificatul prenuptial de la medic. 

Pentru asta, trebuie sa va inarmati cu rabdare. Din povestile cunoscutilor si experienta proprie… sunt putine cazurile in care se lasa fara batai de cap… Certificatul are termen de expirare de 14 zile, asa ca fiti foarte atenti cu ce data va fi emis. 

      2. Actele trebuie depuse cu minim 10 zile inainte (dar nu mai devreme de 14 zile), casatoria avand loc intr-un termen de 10-14 zile de la depunerea lor.

Atentie! trebuie sa mergeti impreuna 🙂 

Dosarul vostru trebuie sa cuprinda:
1. declaratiile de casatorie – acestea se dau personal, in scris, in momentul depunerii dosarului;
2. certificatele medicale prenuptiale
3. buletinele sau cartile de identitate
4. certificatele de nastere in original si copie
5. daca este cazul, actele care dovedesc desfacerea casatoriei anterioare
6. alte acte necesare in situatii speciale – decizia autorităţii administraşiei publice locale, în cazul reducerii vîrstei matrimoniale conform art. 14 din Codul familiei. ( noi sustinem totusi ca ar trebui sa lasam copiii sa creasca 🙂 !

Desi lista de mai sus este “desprinsa” din Codul Familiei, va recomandam sa mergeti la Starea civila unde veti avea cununia si sa vedeti care sunt cerintele lor specifice. 

 

3. In ziua aleasa, mergeti la Starea civila cu 15-30 de minute mai devreme. Este posibil sa se decaleze programarile si sa intrati mai devreme. Daca nu raspundeti “Prezent” cand va striga, ar putea trece peste programarea voastra, pe motiv ca nu ati fost acolo. 

       Reamintiti-le celor care va vor fi martori (de obicei, nasii) ca trebuie sa aiba cartea de identitate la finalul cununiei. 

   Tratati intrebare ofiterului de stare civila cu seriozitate! Chiar daca aveti o fire mai pusa pe strengarii, un raspuns gen “ma mai gandesc”, ar putea avea ca rezultat o amanare a ceremoniei… asa, ca aveti timp de “gandire”. 

       Ati auzit deja “Va declar sot si sotie!”? atunci e momentul pentru un sarut pasional! Pregatiti sampania si bomboanele si bucurati-va de prima voastra zi in FAMILIE 🙂 

  Noi va putem ajuta sa iesiti in evidenta cu un buchet de mireasa la inaltime si cu o cocarda pentru mire, pe masura 🙂 

       

        CASA DE PIATRA! 

Lasă un răspuns